piątek, 30 grudnia 2011

Kołduny z mięsem

Pyszne i aromatyczne - zasmakują nie tylko miłośnikom pierogów :)



Składniki:
ciasto:
  • 250g gorącej wody 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 510g mąki
farsz:
  • 500g wołowiny
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz

Farsz:

Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać startą marchewkę, chwilę podsmażyć.

Zmielić lub drobno posiekać surową wołowinę, dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać.

Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto.

Podzielić na 4 części - 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek. 

Wykroić krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi:




Gotować w osolonym wrzątku ok. 7min. od wypłynięcia.


Podawać ze smażoną cebulką i np. skwarkami z boczku.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie :)
    Życzę Ci Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. *sweet dreadi*
    Dziękuję i nawzajem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. magda k.
    Dziękuję :)
    Tobie również życzę wspaniałego 2012 roku :)

    OdpowiedzUsuń