Składniki:
ciasto:
- 220g mleka
- 40g drożdży
- 100g cukru
- 500g mąki
- 80g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
- 1 jajko
- 40g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 500g twarogu
- 100g gęstej śmietany (18%)
Z drożdży, mleka, cukru i cukru waniliowego zrobić zaczyn.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie za luźne dodać odrobinę mąki.
Podzielić ciasto na 14 części (lub 10, jeśli chcemy większe bułeczki), z każdej uformować płaski placuszek z wywiniętymi brzegami:
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min.
W tym czasie przygotować masę serową.
Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w gorącej kąpieli lub lekko podgrzewając w garnku.
Dodać ser i śmietanę - dokładnie zmiksować na gładką masę.
Wypełnić zagłębienie w placuszkach masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok. 20min.
Smacznego!
Drożdżówki mojego dzieciństwa ;) Nieźle nadziane te Twoje bułeczki!
OdpowiedzUsuń:-) Nie ma to jak smaki dzieciństwa! :D
OdpowiedzUsuń