czwartek, 29 grudnia 2011

Golonki w piwie

Świątecznej rozpusty ciąg dalszy - dziś na obiadek chrupiące golonki w piwie z zasmażaną kapustką...specjalnie dla mojego Małża, który uwielbia golonkę :)



Składniki:
  • 6 małych golonek
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • bulion mięsny
  • 1/2 łyżeczki soli
marynata
  • piwo
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 łyżki sosu sojowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • szczypta ziół prowansalskich

Golonki zalewamy bulionem, tak by były całe przykryte. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 15-20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie).


Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą, ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty.







Odstawić na co najmniej 2h [najlepiej oczywiście na kilka godzin].


Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.




Podawać z zasmażaną kapustą (przepis tu)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz