Składniki:
- 6 małych golonek
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- bulion mięsny
- 1/2 łyżeczki soli
marynata
- piwo
- 1 łyżka miodu
- 3/4 łyżki sosu sojowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- szczypta ziół prowansalskich
Golonki zalewamy bulionem, tak by były całe przykryte. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 15-20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie).
Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą, ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty.
Odstawić na co najmniej 2h [najlepiej oczywiście na kilka godzin].
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.
Podawać z zasmażaną kapustą (przepis tu)
Smacznego!
Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą, ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty.
Odstawić na co najmniej 2h [najlepiej oczywiście na kilka godzin].
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.
Podawać z zasmażaną kapustą (przepis tu)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz