Składniki:
Tagliatelle jajeczne:
- 100g mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki oliwy
Łosoś:
- 600g łososia (filet)
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka kopru
Sos ziołowo-musztardowy:
500g wody
1 kostka bulionu warzywnego1 i 1/2 łyżeczki vegety
200g serka twarogowego śmietankowego
20g mąki
2 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżki ziół (koper, pietruszka, bazylia)
Makaron tagliatelle
Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, dodać odrobinę letniej wody). Zawinąć w folię, odstawić na 30min.
Rozwałkować na cienki placek
pokroić na cienkie paseczki (ok. 4-5mm).
Jeśli tagiatelle nie będzie wykorzystane od razu, wysuszyć na ściereczce oprószonej mąką.
Ugotować makaron, by był al dente.
Łosoś:
Pokroić łososia w paseczki:
Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać koperkiem, odstawić, by przeszedł przyprawami:
Sos:
Połączyć wszystkie składniki na sos (oprócz ziół), zmiksować.
Gotować (ok. 5min), dodać posiekane zioła - zagotować.
Zapiekanka:
Ułożyć warstwę makaronu w małych naczyniach żaroodpornych
(najlepiej w brytfankach, w których będziemy serwować potrawę)
Ułożyć warstwę łososia
i zalać sosem.
Posypać odrobiną parmezanu.
Zapiekać w temperaturze 220ºC przez 30min.
Smacznego!
O rajuśku!! Łosoś to uwielbiana przeze mnie rybka:)) Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie przepadam za rybami, ale dobra ryba nie jest zła :)))
OdpowiedzUsuńee tam:) pysznie przyrządzona jest najcudniejszym daniem na świecie!! Pamiętam .. też nie przepadałam za tego typu daniami .. kiedyś mój kolega ze Szewcji zaserwował mi łososia w sezamie .. od tej pory uwielbiam go!! :)))))
OdpowiedzUsuńJa bardziej mięsna niż rybna jestem, ale masz rację - dobrze przyrządzona jest smaczna :D
OdpowiedzUsuńHmm...łosoś w sezamie? Brzmi pysznie - muszę wypróbować!