Wczorajsze według innego przepisu niż te zeszłego tygodnia
Składniki:
- 350g mąki
- 50g masła
- 100g miodu płynnego
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 białko
- 150g cukru pudru
Masło, miód, cukier waniliowy i przyprawę do piernika podgrzać mieszając (1 min, temp. 50ºC). Przestudzić.
Dodać żółtko, mąkę, sodę - wyrobić ciasto.
Białko ubić, dodać do ciasta - wymieszać (ciasto powinno mieć zwartą konsystencję)
Rozwałkować na placek o grubości ok. 4-5mm. Formować pierniczki, udekorować. Piec w piekarniku nagrzanym do 150- 170ºC przez 10min.
Ciepłe pierniczki ozdobić lukrem.
lukier:
Ubić białko wraz z cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciepłe pierniczki ozdobić lukrem.
lukier:
Ubić białko wraz z cukrem pudrem.
Smacznego!
Wpis bierze udział w durszlakowej akcji: Dekorowanie świątecznych ciast i ciasteczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz