niedziela, 11 grudnia 2011

Łopatka w rozmarynie zapiekana na ziemniaczkach

Wczoraj danie jednogarnkowe na obiad :)





Składniki:
  • 500g łopatki odtłuszczonej
  • 2-3 gałązki rozmarynu (same listki)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 100g cukinii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa



Zrobić marynatę z oleju, posiekanego rozmarynu, soli i pieprzu, wymieszać z pokrojonym w kosteczkę mięsem - odstawić:



Ziemniaki obrać i pociąć na plasterki o takiej samej grubości. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem:



Cebulę pokroić w ósemki - rozwarstwić na piórka, ułożyć na ziemniakach:



Cukinię pokroić, ułożyć na cebulce:


Na wierzchu ułożyć łopatkę, skropić oliwą:


Zapiekać w temperaturze 190ºC (termoobieg) przez ok 1h (sprawdzić patyczkiem, czy ziemniaki są miękkie)

Posypać odrobiną startego żółtego sera (moja zapiekanka posypana żółtym serem własnej roboty - przepis tu: )

Włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Aśka!! Ty czadziarko jedna!! :)) Ogród zastąpiłaś kuchnią!! :) Pięknie!!

    Wspaniałe te twoje przepisy!! :) Tylko kiedy ja znajdę czas co by je wszystkie wypróbować?;))

    Pozdrawiamy niedzielnie z zakatarzonej i cherlającej Sandry;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Edziątko, muszę czymś karmić moje ADHD :)))
    Dziękuję! Pochwały z ust takiego kuchmistrza, to prawdziwa przyjemność!

    Wszyscy się zakatarzyliście??? Mam nadzieję, że szybciutko się pozbędziecie tego dziadostwa! Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko!! Jaki ja kuchmistrz!! W połowie chciałabym ci dorównac:)
    Całuski:)

    OdpowiedzUsuń