Składniki:
- 500g łopatki odtłuszczonej
- 2-3 gałązki rozmarynu (same listki)
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 100g cukinii
- sól
- pieprz
- oliwa
Zrobić marynatę z oleju, posiekanego rozmarynu, soli i pieprzu, wymieszać z pokrojonym w kosteczkę mięsem - odstawić:
Ziemniaki obrać i pociąć na plasterki o takiej samej grubości. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem:
Cebulę pokroić w ósemki - rozwarstwić na piórka, ułożyć na ziemniakach:
Cukinię pokroić, ułożyć na cebulce:
Na wierzchu ułożyć łopatkę, skropić oliwą:
Zapiekać w temperaturze 190ºC (termoobieg) przez ok 1h (sprawdzić patyczkiem, czy ziemniaki są miękkie)
Posypać odrobiną startego żółtego sera (moja zapiekanka posypana żółtym serem własnej roboty - przepis tu: )
Włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi.
Smacznego!
Aśka!! Ty czadziarko jedna!! :)) Ogród zastąpiłaś kuchnią!! :) Pięknie!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe te twoje przepisy!! :) Tylko kiedy ja znajdę czas co by je wszystkie wypróbować?;))
Pozdrawiamy niedzielnie z zakatarzonej i cherlającej Sandry;))
Edziątko, muszę czymś karmić moje ADHD :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pochwały z ust takiego kuchmistrza, to prawdziwa przyjemność!
Wszyscy się zakatarzyliście??? Mam nadzieję, że szybciutko się pozbędziecie tego dziadostwa! Pozdrówka!
Matko!! Jaki ja kuchmistrz!! W połowie chciałabym ci dorównac:)
OdpowiedzUsuńCałuski:)
No co Ty!!! Buziole! :))
OdpowiedzUsuń