czwartek, 22 grudnia 2011

Zupa krem z zielonego groszku

Pyszna i aromatyczna zupa nie tylko dla wielbicieli zielonego groszku :)





Składniki:

  • 80g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • 220g mrożonego groszku
  • 2-3 liście sałaty
  • 700g wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 100g śmietany
  • 2 łyżki mączki ryżowej
Cebulkę i czosnek posiekać, dodać oliwę. Dusić przez ok. 3min.


Dodać groszek, sałatę, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotować 10min. (ja gotuję w temperaturze 90ºC, co pozwala uzyskać lepszy aromat warzyw - zamiast kranówki używamy wówczas wody mineralnej)

Dodać śmietanę i mączkę ryżową, gotować 1 min. (również 90ºC).

Podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz