Składniki:
- 80g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy
- 220g mrożonego groszku
- 2-3 liście sałaty
- 700g wody
- 1 kostka bulionowa
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 100g śmietany
- 2 łyżki mączki ryżowej
Cebulkę i czosnek posiekać, dodać oliwę. Dusić przez ok. 3min.
Dodać groszek, sałatę, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotować 10min. (ja gotuję w temperaturze 90ºC, co pozwala uzyskać lepszy aromat warzyw - zamiast kranówki używamy wówczas wody mineralnej)
Dodać śmietanę i mączkę ryżową, gotować 1 min. (również 90ºC).
Podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz