Składniki:
makaron:
- 100g pszenicy
- 100g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
- odrobina letniej wody
- 100g łososia wędzonego
- 1 mały ząbek czosnku
- 30g cebuli
- 40g masła
- 40g maki
- 650g mleka
- 2 różyczki brokuła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Makaron:
Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30min.
Podzielić ciasto na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek.
Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 min.
Sos:
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Dodać masło, chwilę poddusić (3 min.)
Dodać mąkę - połączyć na gładką masę, zrobić zasmażkę - 3 min.
Dodać mleko, dokładnie wymieszać.
Gotować 5 min., stale mieszając.
Dodać koper i łososia.
Zblanszować brokuła przez 3-4 min. Pokroić i dodać do sosu.
Sosem polać makaron.
Smacznego!
Dodać mąkę - połączyć na gładką masę, zrobić zasmażkę - 3 min.
Dodać mleko, dokładnie wymieszać.
Gotować 5 min., stale mieszając.
Dodać koper i łososia.
Zblanszować brokuła przez 3-4 min. Pokroić i dodać do sosu.
Sosem polać makaron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz