piątek, 2 grudnia 2011

Ciasto krucho-drożdżowe

Ciasto krucho-drożdżowe można wykorzystać do pasztecików, rogalików lub włożyć w nie dowolne nadzienie i zrobić zapiekankę :)


Składniki:
60g drożdży
2 łyżki cukru (jeśli ciasto będzie wykorzystane na słono, wystarczy 1 łyżeczka)
250g kwaśnej śmietany lub maślanki
520g mąki
1 łyżka soli
150g margaryny
150g smalcu



Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.

Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut

Podzielić ciasto na 3 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm - formować paszteciki, rogaliki itp.

Jeśli wyjdzie więcej ciasta niż potrzebujemy, można rozwałkować, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą, zwinąć w rulon i zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz