Składniki:
- 400g mleka
- 40g drożdży
- 600g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 600g wody
- 4 łyżeczki sody
Z mleka i drożdży zrobić zaczyn.
Dodać mąkę i sól - wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min (aż podwoi objętość)
Podzielić ciasto na 10 części, każdą rozwałkować na cienki, długi rulon
Wałek spleść 2 razy
przykleić końce do grubszej części wałeczka
(jeśli chcemy, by precelki bardziej przypominały bułeczki, nie robimy bardzo cienkiego wałeczka - tak jak u mnie tym razem; gdy będziemy formować precelki z cieńszego wałeczka, będzie możliwe zachowanie większych 'dziurek' z boku splotów)
Zagotować wodę z sodą. Wkładać łyżką cedzakową do wrzątku, gotować 30-60 sekund.
Wyciągnąć z wody, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać makiem lub solą gruboziarnistą:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz