niedziela, 4 grudnia 2011

Precelki





Składniki:


  • 400g mleka
  • 40g drożdży
  • 600g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 600g wody
  • 4 łyżeczki sody 



Z mleka i drożdży zrobić zaczyn.

Dodać mąkę i sól - wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min (aż podwoi objętość)




Podzielić ciasto na 10 części, każdą rozwałkować na cienki, długi rulon




Wałek spleść 2 razy



 przykleić końce do grubszej części wałeczka



(jeśli chcemy, by precelki bardziej przypominały bułeczki, nie robimy bardzo cienkiego wałeczka - tak jak u mnie tym razem; gdy będziemy formować precelki z cieńszego wałeczka, będzie możliwe zachowanie większych 'dziurek' z boku splotów)

Zagotować wodę z sodą. Wkładać łyżką cedzakową do wrzątku, gotować 30-60 sekund.



Wyciągnąć z wody, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać makiem lub solą gruboziarnistą:



Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz