Świąteczny bigos gotowy! Kilka...no może kilkanaście :P lat temu dostałam ten przepis od mojej serdecznej koleżanki i od tamtej pory nieustannie króluje wśród wszystkich bigosów jakie kiedykolwiek robiłam :D
Niestety bigos ten ma JEDNĄ WADĘ........
jest tak pyszny, że pod koniec gotowania niewiele zostaje w garnku :)))) Jeśli jesteście w stanie znieść tą niedogodność, gorąco polecam :))
Połączenie różnych gatunków mięsa, powideł śliwkowych i dłuuuugie proces gotowania czyni z niego wyrafinowaną potrawę. Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Ja swój zaczynam przygotowywać już dziś - przez kolejne dni będę gotowała min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynam przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotuję go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotuję. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w metodzie 'garnkowej' :)
Składniki:
Niestety bigos ten ma JEDNĄ WADĘ........
jest tak pyszny, że pod koniec gotowania niewiele zostaje w garnku :)))) Jeśli jesteście w stanie znieść tą niedogodność, gorąco polecam :))
Połączenie różnych gatunków mięsa, powideł śliwkowych i dłuuuugie proces gotowania czyni z niego wyrafinowaną potrawę. Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy. Ja swój zaczynam przygotowywać już dziś - przez kolejne dni będę gotowała min. godzinę dziennie. Jeśli zaczynam przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotuję go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotuję. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w metodzie 'garnkowej' :)
Składniki:
- 1000g kapusty kiszonej
- 300g kapusty białej
- 300g wieprzowiny
- 300g wołowiny
- 300g boczku wędzonego surowego
- 300g kiełbasy
- 20g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 kopiata łyżka powideł śliwkowych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować.
Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.
Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.
Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru.
Włożyć mięso do kapusty, dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania :)
Po ugotowaniu ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Asiu, w zeszłym roku wyszedł mi miodzio.. mam nadzieję, że tym razem będzie tak samo :) Przepis super! teraz zabieram się za barszczyk...Wiola K.
OdpowiedzUsuńWiolu, cieszę się bardzo! :DD
Usuń