piątek, 9 grudnia 2011

Chleb pszenno-żytni

Dziś proponuję wiejska odsłonę chleba - bochen chleba pszenno-żytniego :)






Składniki:
  • 150g żyta
  • 40g drożdży
  • 30g miodu
  • 300g mleka
  • 400g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 40g wyłuskanych pestek dyni





Zrobić zaczyn z mleka, drożdży i miodu,

Zmielić zyto, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.

Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.


Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.






Oprószyć mąką.




Piec w temperaturze 220ºC przez 10min. Zmniejszyć temperaturę do 190ºC i  piec ok. 20min (chleb opukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk)








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz