Składniki:
- 150g żyta
- 40g drożdży
- 30g miodu
- 300g mleka
- 400g mąki
- 20g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 40g wyłuskanych pestek dyni
Zrobić zaczyn z mleka, drożdży i miodu,
Zmielić zyto, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.
Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Uformować bochenek (wg zasad: http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/11/reczne-wyrabianie-pieczywa.html)
Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Oprószyć mąką.
Piec w temperaturze 220ºC przez 10min. Zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec ok. 20min (chleb opukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz