Składniki:
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 80g wody
- 650g maki pszennej
- 400g jogurtu (własnej roboty - przepis tu)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 20g oliwy
Z wody, cukru i drożdży robimy zaczyn, czekamy aż zacznie pracować.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Dzielimy na 10 części, z każdej formujemy wałeczek:
Zwijamy w ślimaczka:
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy makiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 20min.
Smacznego!
bardzo fajne zawijaski :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń