piątek, 30 grudnia 2011

Jogurtowe zawijaski

Od czasu do czasu trzeba urozmaicić pieczywo podawane rodzince, więc ulubione bułeczki moich Robaczków przyjmują zakręcone kształty - wczoraj wieczorem powstały jogurtowe zawijaski :)
Składniki:
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80g wody
  • 650g maki pszennej
  • 400g jogurtu (własnej roboty - przepis tu)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 20g oliwy

Z wody, cukru i drożdży robimy zaczyn, czekamy aż zacznie pracować.

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Dzielimy na 10 części, z każdej formujemy wałeczek:



Zwijamy w ślimaczka:



Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy makiem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 20min.

Smacznego!

2 komentarze: