Składniki:
tortilla kukurydziana:
- 340g mąki kukurydzianej
- 170g mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 300g gorącej wody
lub
tortilla pszenna:
- 500g mąki pszennej
- 100g smalcu
- 2 łyżeczki soli
- 250g gorącej wody
nadzienie i dodatki:
1. guacamole:
- liście z 5 gałązek świeżej kolendry
- 100g cebuli
- 1 papryczka chilli (lub 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco) [ja daję tylko kawałeczek papryczki/ pół łyżeczki Tabasco, by nie było zbyt ostre]
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 450g dojrzałych awokado bez pestek (2-3 sztuki)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 30g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
2. kurczak z sosem San Fernando:
- 75g orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 ziarna czerwonego pieprzu
- 1 goździk
- 250g pomidorów
- 75g cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- 15g oleju
- 200g wody
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 500g piersi z kurczaka
3. pozostałe składniki:
- 200g pomidorów
- 50g cebuli
- 2-3 gałązki kolendry
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie - ja nie daję, ponieważ kurczak San Fernando jest dla mnie wystarczająco ostry)
- 250g kwaśnej śmietany
- 200g sera
Tortilla kukurydziana (16 sztuk) lub pszenna (16 sztuk):
Włożyć wszystkie składniki oprócz wody do robota, dokładnie wymieszać.
Dodać gorącą wodę, wymieszać, następnie wyrobić ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć i pozostawić na 15-60 min.
Smażyć kolejno na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. (jeżeli podczas smażenia będziemy wygładzać pęcherzyki za pomocą łyżki cedzakowej, tortille będą płaskie; smażyć do pojawienia się pierwszych brązowych kropeczek - nie smażyć zbyt długo, ponieważ tortille staną się twarde i łamliwe)
Po usmażeniu ułożyć jedną na drugiej i trzymać w piekarniku w temp. 80ºC do momentu podania.
[Burito będą jeszcze lepsze, jeśli tuż po przygotowaniu tortilli zawiniemy w nie farsz i owiniemy folią aluminiową - tak przygotowane burito można nieco podgrzać przed podaniem lub serwować na zimno]
Guacamole:
Rozdrobnić kolendrę, dodać cebulę, czosnek, chilli i pomidora - rozdrobnić.
Awokado zmiksować z sokiem z cytryny, oliwą i solą, dodać wcześniej rozdrobnione warzywa.
Przechowywać w lodówce do momentu podania (by guacamole nie ściemniało, położyć pestkę z awokado na sosie).
Kurczak San Fernando
Uprażyć orzeszki z kminkiem, pieprzem i goździkiem (8min).
Dodać pomidory, cebulę, czosnek, papryczkę chilli - zmiksować.
Dodać olej, wodę, kostkę bulionową i kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotować 30min.
Po ugotowaniu wyjąć kawałki kurczaka, rozdrobnić
i z powrotem dodać do sosu
Wymieszać:
Pozostałe dodatki:
Pokroić pomidory, cebulkę, dodać posiekaną kolendrę - wymieszać.
Przygotowanie Burito
Nałożyć na tortillę:
- porcję kurczaka,
- guacamole,
- pomidory z cebulką i kolendrą
- śmietanę
Zawinąć w kształt litery U [można też z tortilli zrobić rożek - będzie się wygodniej jadło]
Smacznego!
Uprażyć orzeszki z kminkiem, pieprzem i goździkiem (8min).
Dodać pomidory, cebulę, czosnek, papryczkę chilli - zmiksować.
Dodać olej, wodę, kostkę bulionową i kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotować 30min.
Po ugotowaniu wyjąć kawałki kurczaka, rozdrobnić
i z powrotem dodać do sosu
Wymieszać:
Pozostałe dodatki:
Pokroić pomidory, cebulkę, dodać posiekaną kolendrę - wymieszać.
Przygotowanie Burito
Nałożyć na tortillę:
- porcję kurczaka,
- guacamole,
- pomidory z cebulką i kolendrą
- śmietanę
- polać stopionym żółtym serem.
Zawinąć w kształt litery U [można też z tortilli zrobić rożek - będzie się wygodniej jadło]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz