sobota, 3 grudnia 2011

Portugalskie babeczki z kremem

 Nocne gotowanie? Czemu nie?! Jak łatwo zauważyć, to moja domena :D Po przyjściu z pracy najlepiej wypoczywa się w ... kuchni :-)
Portugalskie babeczki z kremem właśnie rumienią się w piekarniku :))








Składniki:

  • 250g mleka
  • 250g śmietany
  • 140g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z połowy cytryny

ciasto krucho-drożdżowe (miałam zamrożone, przygotowane według tego przepisu (1/3 porcji): http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/12/ciasto-krucho-drozdzowe.html ) lub 500g gotowego ciasta francuskiego (przepis na własne ciasto francuskie wkrótce)



Ciasto rozwałkować na grubość 3mm, wyciąć z niego krążki o śr. ok. 10cm.





Włożyć po 1 krążku do foremek (12 dużych foremek do mufinek).




Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.

Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, ugotować budyń ciągle mieszając [18min]

Nagrzać piekarnik do 200C.

Wyciągnąć laskę i skórkę, wlać nadzienie do foremek, nie wypełniając po brzegi






Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 25-30min. dopóki krem się nie zetnie i nie zarumieni z wierzchu.










Smacznego!



3 komentarze: