Nocne gotowanie? Czemu nie?! Jak łatwo zauważyć, to moja domena :D Po przyjściu z pracy najlepiej wypoczywa się w ... kuchni :-)
Portugalskie babeczki z kremem właśnie rumienią się w piekarniku :))
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe (miałam zamrożone, przygotowane według tego przepisu (1/3 porcji): http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/12/ciasto-krucho-drozdzowe.html ) lub 500g gotowego ciasta francuskiego (przepis na własne ciasto francuskie wkrótce)
Portugalskie babeczki z kremem właśnie rumienią się w piekarniku :))
Składniki:
- 250g mleka
- 250g śmietany
- 140g cukru
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu
- skórka z połowy cytryny
ciasto krucho-drożdżowe (miałam zamrożone, przygotowane według tego przepisu (1/3 porcji): http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/12/ciasto-krucho-drozdzowe.html ) lub 500g gotowego ciasta francuskiego (przepis na własne ciasto francuskie wkrótce)
Ciasto rozwałkować na grubość 3mm, wyciąć z niego krążki o śr. ok. 10cm.
Włożyć po 1 krążku do foremek (12 dużych foremek do mufinek).
Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.
Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, ugotować budyń ciągle mieszając [18min]
Nagrzać piekarnik do 200C.
Wyciągnąć laskę i skórkę, wlać nadzienie do foremek, nie wypełniając po brzegi
;)
OdpowiedzUsuńA ile mąki do kremu?
OdpowiedzUsuńZero - krem jest bez mąki :)
Usuń