poniedziałek, 26 grudnia 2011

Karp w galarecie


Składniki:
  • 1 karp ok. 1,5kg (+ ewentualnie głowy z karpi, które będziemy smażyć)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • zmielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki żelatyny (jeśli dajemy dodatkowe głowy nie ma potrzeby dodawania żelatyny)
  • zielony groszek z puszki, natka pietruszki do przystrojenia


Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokroić w dzwonka grubości ok. 2cm. Posolić.

Warzywa obrać, zalać 1,5l wody, dodać przyprawy, głowę bez oczu, ogon i płetwy. Ugotować wywar (ok. 30min), przecedzić.

Dzwonka ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20min.

Wyjąć karpia łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Wywar gotować aż zostanie ok. 0,5l. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i zmielonym pieprzem. W wywarze rozpuścić żelatynę.

Zalać rybę cienką warstwą galarety. Gdy zastygnie, ozdobić groszkiem, marchewką z wywaru - zalać galaretą. Gdy zastygnie ozdobić natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz