Składniki:
- 1 karp ok. 1,5kg (+ ewentualnie głowy z karpi, które będziemy smażyć)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- zmielony pieprz
- sól
- 2 łyżki żelatyny (jeśli dajemy dodatkowe głowy nie ma potrzeby dodawania żelatyny)
- zielony groszek z puszki, natka pietruszki do przystrojenia
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokroić w dzwonka grubości ok. 2cm. Posolić.
Warzywa obrać, zalać 1,5l wody, dodać przyprawy, głowę bez oczu, ogon i płetwy. Ugotować wywar (ok. 30min), przecedzić.
Dzwonka ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20min.
Wyjąć karpia łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Wywar gotować aż zostanie ok. 0,5l. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i zmielonym pieprzem. W wywarze rozpuścić żelatynę.
Zalać rybę cienką warstwą galarety. Gdy zastygnie, ozdobić groszkiem, marchewką z wywaru - zalać galaretą. Gdy zastygnie ozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz