sobota, 17 grudnia 2011

Pizza z brokułami

Dzisiaj polecam pulchniutką pizzę wegetariańską :P








Składniki:
ciasto:
  • 220g letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g drożdży
  • 400g maki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
sos:
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 170g sosu pomidorowego+ 30g przecieru lub 200g pomidorów z puszki
  • 10g oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
dodatki:
  • 2 średnie cebule
  • 350g pieczarek
  • 1/2 brokuła (tylko różyczki)
  • mała puszka kukurydzy
  • szczypta cząbru
  • 250g sera żółtego
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa


ciasto:

Zrobić zaczyn z wody, cukru i drożdży.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować ciasto i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia.





W czasie, gdy ciasto ponownie wyrasta przygotować sos.

sos:

Rozdrobnić czosnek, dodać oliwę, sos pomidorowy i przecier. Chwilę poddusić.

Dodać pozostałe składniki, zagotować.

Sosem polać ciasto:




dodatki:

Cebulę i pieczarki rozdrobnić, poddusić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Wyłożyć na ciasto.

Brokuła zblanszoać w osolonym wrzątku przez 3-4 min. Pokroić na niewielkie kawałki. Wyłożyć na ciasto.

Dodać kukurydzę, oprószyć odrobiną cząbru.




Posypać startym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 20 min.





Bazylię posiekać, wymieszać z odrobiną oliwy - dodać na pizzę i zapiekać kolejne 5 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz