Składniki:
ciasto:
- 220g letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 25g drożdży
- 400g maki
- 20g oliwy
- 1 łyżeczka soli
sos:
- 1 średni ząbek czosnku
- 170g sosu pomidorowego+ 30g przecieru lub 200g pomidorów z puszki
- 10g oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 szczypty pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
dodatki:
- 2 średnie cebule
- 350g pieczarek
- 1/2 brokuła (tylko różyczki)
- mała puszka kukurydzy
- szczypta cząbru
- 250g sera żółtego
- listki świeżej bazylii
- oliwa
ciasto:
Zrobić zaczyn z wody, cukru i drożdży.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
W czasie, gdy ciasto ponownie wyrasta przygotować sos.
sos:
Rozdrobnić czosnek, dodać oliwę, sos pomidorowy i przecier. Chwilę poddusić.
Dodać pozostałe składniki, zagotować.
dodatki:
Cebulę i pieczarki rozdrobnić, poddusić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Wyłożyć na ciasto.
Brokuła zblanszoać w osolonym wrzątku przez 3-4 min. Pokroić na niewielkie kawałki. Wyłożyć na ciasto.
Posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 20 min.
Bazylię posiekać, wymieszać z odrobiną oliwy - dodać na pizzę i zapiekać kolejne 5 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz