Składniki:
15g drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
120g wody
450g mąki
20g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia ok.15min.
Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30-40min - nie za długo, by się za bardzo nie 'napuszyły')
Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez ok. 15min.
Wystudzić na ruszcie. Najlepiej smakują świeżutko upieczone :)
(koniecznie zjeść w ciągu 24h :))
Wystudzić na ruszcie. Najlepiej smakują świeżutko upieczone :)
(koniecznie zjeść w ciągu 24h :))
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz