środa, 20 sierpnia 2014

Ogórki kiszone w plastrach [do słoików]

Ta sałatka jest idealna, gdy mamy wielgachne ogórasy do kiszenia, które nie zmieszczą się do słoików :)

Składniki:
  • twarde ogórki gruntowe - najlepiej niezupełnie dojrzałe
  • 1- 2 ząbki czosnku do każdego słoika
  • dobrze jest dodać liść i kawałek korzenia chrzanu, jeśli mamy (zapewni ogórkom twardość, ale bez tego dodatku też wychodzą dobre :))
  • 1 - 2 gałązki kopru z kwiatami (baldachami) do każdego słoika
  • gorczyca (pół łyżeczki do każdego słoika)
  • 1 łyżka soli  (najlepsza jest kamienna)  *
  • 1l wody  *
 * UWAGA! Ilość zalewy dopasowujemy do ilości słoików. Można przyjąć, że na każdy litrowy słoik wypełniony ogórkami, będziemy potrzebować 0,5 - 0,7 l zalewy


Ogórki wyszorować szczoteczką, poszatkować w dość grube plastry.

Wodę zagotować, następnie rozpuścić w niej sól i  pozostawić do ostygnięcia.

Słoiki i zakrętki wyparzyć, do każdego włożyć ciasno(!) ogórki oraz gałązkę lub dwie kopru.

Pomiędzy ogórki powtykać ząbki czosnku i plasterki chrzanu.

Zalać zimną zalewą,  porządnie zakręcić - pozostawić w kuchni 24 godziny, następnie wynieść do piwnicy / spiżarni.  Nie potrzeba pasteryzować, gdyż słoiki same 'złapią'.

[WAŻNE, by ogóreczki nie pływały luźno w zalewie, ponieważ zrobią się miękkie] 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Swietny pomysł na ogórki, na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy mamy duże ogórasy, których nie można upchać w słoiki :)

      Usuń