Składniki: [6 słoików 900 - 1000g]
- 3 kg cukinii
- 6 gałązek kopru
- 9 ząbków czosnku
- gorczyca
- 6 liści laurowych
- 30 ziaren pieprzu czarnego
- 24 ziarenka ziela angielskiego
- 2 papryczki chilli
zalewa:
- 2 litry wody
- 600g octu 10%
- 200g cukru
- 2 łyżki soli
Zalewa:
Zagotować wszystkie składniki zalewy - ostudzić.
Przygotować 6 dużych słoików - do każdego wsypać 3/4 łyżki gorczycy, połowę czosnku pokrojonego w plasterki, 1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego oraz kawałek papryczki chilli z nasionami.
Cukinię obrać i pokroić na grube słupki (jeśli cukinia ma dużo nasion - usunąć) - włożyć cukinię ('na stojąco') do słoików, następnie dodać drugą połowę czosnku i gałązkę kopru.
Zalać cukinię chłodną zalewą.
(zalewa nie powinna sięgać wieczka; powinno pozostać ok. 1 cm wolnej przestrzeni)
Pasteryzować ok. 20 min.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz