Sezon pomidorowy w pełni, zatem polecam pyszny, domowy przecier pomidorowy - jeśli bardziej odparujemy wodę uzyskamy doskonały ketchup
- 2,5 kg pomidorów
- 600g cebuli
- 70g cukru
- 1,5 łyżki octu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- szczypta cynamonu
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
Pomidory i cebulę pokroić w kostkę {jeśli mają twardą skórę, sparzyć i obrać).
Dodać pozostałe składniki, gotować bez przykrycia ok. 60 min. od czasu do czasu mieszając.
[jeżeli pomidory mają dużo wody, wydłużyć czas gotowania]
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, usunąć liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować na gładki sos (można również przetrzeć przez sito, by miał gładszą konsystencję oraz by wyeliminować większe cząsteczki - ja osobiście jedynie blenduję]
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, usunąć liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować na gładki sos (można również przetrzeć przez sito, by miał gładszą konsystencję oraz by wyeliminować większe cząsteczki - ja osobiście jedynie blenduję]
Aby uzyskać gęstszy ketchup, należy dłużej gotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz