piątek, 1 sierpnia 2014

Przecier pomidorowy / ketchup

Sezon pomidorowy w pełni, zatem polecam pyszny, domowy przecier pomidorowy - jeśli bardziej odparujemy wodę uzyskamy doskonały ketchup

Składniki: [ok. 17 słoików 200 - 230g]

  • 2,5 kg pomidorów
  • 600g cebuli
  • 70g cukru
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego



Pomidory i cebulę pokroić w kostkę {jeśli mają twardą skórę, sparzyć i obrać).

Dodać pozostałe składniki, gotować bez przykrycia ok. 60 min. od czasu do czasu mieszając.

[jeżeli pomidory mają dużo wody, wydłużyć czas gotowania]

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, usunąć liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować na gładki sos (można również przetrzeć przez sito, by miał gładszą konsystencję oraz by wyeliminować większe cząsteczki - ja osobiście jedynie blenduję]

Aby uzyskać gęstszy ketchup, należy dłużej gotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz