Rabarbar prawie się kończy, a u mnie w tym roku nie było jeszcze drożdżówek - czas to zmienić :)
Składniki: (7 sztuk)
- 20g drożdży
- 190g mleka 3,2%
- 30g cukru
- 380g mąki
- 75g masła
- 2 jajka
- 3 laski rabarbaru
kruszonka:
- 50g krupczatki
- 25g miękkiego masła
- 20g cukru pudru
Masło roztopić w mleku, przestudzić, by było letnie, dodać drożdże i resztę cukru - rozrobić.
Dodać pozostałe składniki - wyrobić gładkie ciasto.
(ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję)
Odstawić w misce przykrytej wilgotną ściereczkę do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Uformować bułeczki maczając dłonie w mące, by ciasto za bardzo się do nich nie kleiło - ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia na 10 min.
Po tym czasie zrobić wgłębienia w bułeczkach (np. dnem szklanki maczanej w mące) i wypełnić je pokrojonym rabarbarem.
Kruszonka:
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło - posiekać do uzyskania kruszonki. Posypać bułeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 min.
UWAGA! Jeśli lubicie bardziej rumiane bułeczki, posmarować przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem.
Drożdżówek nie należy zbytnio spiekać, by nie straciły wilgotności i puszystości.
UWAGA! Jeśli lubicie bardziej rumiane bułeczki, posmarować przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem.
Drożdżówek nie należy zbytnio spiekać, by nie straciły wilgotności i puszystości.
Smacznego!
Nie wiem, czy jeszcze gdzieś dostanę rabarbar... A takich drożdżówek to bym sobie napiekła :)
OdpowiedzUsuńW sklepach już nie widuję, w ogrodzie końcówka - ostatni dzwonek :)
Usuń