poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Lody z ajerkoniakiem

Puszyste lody waniliowe z adwokatem domowej roboty - naprawdę pycha!

Dzięki dodatkowi alkoholu pozostają puszyste nawet, gdy długo 'siedzą' w zamrażarce :)




Składniki: [ok 0,5l]


  • 160g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 15g cukru waniliowego
  • 30g cukru
  • 80g ajerkoniaku

Wymieszać cukier z cukrem waniliowym.

Białko ubić z 20g cukru na sztywną pianę.

Żółtko ubić z pozostałym cukrem.

Śmietankę ubić.

Delikatnie wymieszać wszystkie ubite składniki rózgą, dodać ajerkoniak - wymieszać i włożyć do zamrażarki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Domowi lodożercy zjedli je w przeciągu 2 minut - to chyba najlepsza rekomendacja :)

      Usuń
  2. Mmm, kuszą mnie od dawna - bardzo lubię likier jajeczny :)

    OdpowiedzUsuń