sobota, 16 sierpnia 2014

Ogórki kiszone (na zimę)

Jest wiele sposobów na ogórki kiszone w słoikach - ja korzystam z dwóch przepisów od mojej Babuni i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, by słoiki 'spuchły'. 

Jednak najlepiej samemu wypróbować, który sposób sprawdzi się w Waszej kuchni ;)

Dziś pierwszy sposób [według tego przepisu robię również ogórki małosolne]


Składniki:
  • twarde ogórki gruntowe - najlepiej takie niezupełnie dojrzałe
  • 1 główka czosnku (można dać więcej)
  • dobrze jest dodać liść i kawałek korzenia chrzanu, jeśli mamy (zapewni ogórkom twardość, ale bez tego dodatku też wychodzą dobre :))
  • pęczek kopru z kwiatami (baldachami)
  • 1 łyżka soli  (najlepsza jest kamienna)  *
  • 1l wody  *
 * UWAGA! Ilość zalewy dopasowujemy do ilości słoików. Można przyjąć, że na każdy litrowy słoik wypełniony ogórkami, będziemy potrzebować 0,5 - 0,7 l zalewy


Ogórki wyszorować szczoteczką - nie obcinać końcówek, nie nakłuwać.

Wodę zagotować, następnie rozpuścić w niej sól i  pozostawić do ostygnięcia.

Słoiki i zakrętki wyparzyć, do każdego włożyć ciasno(!) ogórki oraz gałązkę lub dwie kopru.

Pomiędzy ogórki powtykać ząbki czosnku i plasterki chrzanu.

Zalać zimną zalewą,  porządnie zakręcić - pozostawić w kuchni 24 godziny, następnie wynieść do piwnicy / spiżarni.  Nie potrzeba pasteryzować, gdyż słoiki same 'złapią'.

[WAŻNE, by ogóreczki nie pływały luźno w zalewie, ponieważ zrobią się miękkie] 

Smacznego!

Wkrótce drugi sposób :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz