poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Roladki z dynią i kurczakiem

Sezon na dynię wkrótce - u mnie już dziś zawitała dynia w zawijańcach z ciasta francuskiego:)

Składniki: [3 porcje]
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 350g dyni
  • 250g sera ricotta
  • 50g śmietanki 30%
  • 1,5 - 2cm korzenia imbiru
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 jajko
  • sos serowo - pieprzowy


Cebulę pokroić w kosteczkę, zarumienić dodając 1 łyżeczkę cukru.

Dynię pokroić w drobną kostkę - zarumienić na oliwie dodając ok. 0,5 łyżeczki Vegety i starty korzeń imbiru.

Polędwiczki pokroić w kosteczkę, wymieszać z pieprzem i łyżeczką Vegety - dodać do zarumienionej dyni - podsmażyć.

Do dyni z kurczakiem dodać cebulkę, ricottę i śmietankę - wymieszać.

Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na 3 części - na każdej ułożyć dyniowo - kurczakowy farsz - zawinąć w roladkę.

[plastry ciasta francuskiego ułożyć na pergaminie o szerokości kawałka ciasta; roladki będą się 'same' zawijać, gdy będziemy unosić jego brzeg. Poza tym łatwiej będzie obrócić roladki w piekarniku, gdy pozostaną na pergaminie]

Posmarować roladki roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min. [po 20 min z każdej strony].

Podawać na gorąco z sosem serowo - pieprzowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz