Sezon na dynię wkrótce - u mnie już dziś zawitała dynia w zawijańcach z ciasta francuskiego:)
Składniki: [3 porcje]
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 400g polędwiczek z piersi kurczaka
- 350g dyni
- 250g sera ricotta
- 50g śmietanki 30%
- 1,5 - 2cm korzenia imbiru
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 jajko
- sos serowo - pieprzowy
Cebulę pokroić w kosteczkę, zarumienić dodając 1 łyżeczkę cukru.
Dynię pokroić w drobną kostkę - zarumienić na oliwie dodając ok. 0,5 łyżeczki Vegety i starty korzeń imbiru.
Polędwiczki pokroić w kosteczkę, wymieszać z pieprzem i łyżeczką Vegety - dodać do zarumienionej dyni - podsmażyć.
Do dyni z kurczakiem dodać cebulkę, ricottę i śmietankę - wymieszać.
Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na 3 części - na każdej ułożyć dyniowo - kurczakowy farsz - zawinąć w roladkę.
[plastry ciasta francuskiego ułożyć na pergaminie o szerokości kawałka ciasta; roladki będą się 'same' zawijać, gdy będziemy unosić jego brzeg. Poza tym łatwiej będzie obrócić roladki w piekarniku, gdy pozostaną na pergaminie]
Posmarować roladki roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min. [po 20 min z każdej strony].
Podawać na gorąco z sosem serowo - pieprzowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz