Składniki:
- twarde ogórki gruntowe [z ok. 2 kg wyszło mi 6 litrowych słoików]
- 70g soli
- 2 l wody
do każdego słoika:
- dwa słupki marchewki
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- 1 - 2 gałązki kopru z kwiatostanami (baldachami)
- liść laurowy
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 - 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
zalewa:
- 600g wody
- 500g octu 10%
- 600g cukru
- 10g mielonej kurkumy
Ogórki wyszorować, wymoczyć i poszatkować w cienkie plasterki. Posypać solą, zalać wodą - wymieszać i odstawić na kilka godzin.
Po upływie w/w czasu odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach, dodać marchewkę, czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.
Zagotować wszystkie składniki zalewy - gorącą zalać słoiki, zakręcić.
Pasteryzować przez 5 min. od momentu zagotowania.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie. Po upływie czasu pasteryzacji, wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz