czwartek, 28 sierpnia 2014

Ogórki słodko - kwaśne z kurkumą (na zimę)

Składniki:
  • twarde ogórki gruntowe [z ok. 2 kg wyszło mi 6 litrowych słoików]
  • 70g soli
  • 2 l wody
do każdego słoika:
  • dwa słupki marchewki
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • 1 - 2 gałązki kopru z kwiatostanami (baldachami)
  • liść laurowy
  • 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 - 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

zalewa:

  • 600g wody
  • 500g octu 10%
  • 600g cukru
  • 10g mielonej kurkumy


Ogórki wyszorować, wymoczyć i poszatkować w cienkie plasterki. Posypać solą, zalać wodą - wymieszać i odstawić na kilka godzin.

Po upływie w/w czasu odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach, dodać marchewkę, czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.

Zagotować wszystkie składniki zalewy - gorącą zalać słoiki, zakręcić.

Pasteryzować przez 5 min. od momentu zagotowania.

Smacznego!

PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie. Po upływie czasu pasteryzacji, wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz