Sos cygański może być podawany z mięsem lub wykorzystywany, jako dodatek (np. do wędlin), czy zamiast ketchupu
Składniki: [ok. 7 słoików 300g]
- 1,5 kg pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 cebule
- 1 duża marchewka
- 3-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka Vegety
- szczypta estragonu
- szczypta cząbru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę [w tym roku miałam pomidory z bardzo miękką skórką, więc nie obierałam.
Dodać pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę, sprasowany czosnek i przyprawy.
Gotować ok. 60 min.
[jeżeli będzie zbyt rzadkie, wydłużyć czas gotowania]
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, można zmiksować by otrzymać gładki sos, który można wykorzystać do pizzy, wędlin, mięs lub jako baza do innych sosów.
Moje sosy pozostawiam niezmiksowane - są świetne, jako sosy do makaronu, czy ziemniaków zimą. Jeśli natomiast potrzebuję sos do pizzy, blenduję go po otworzeniu słoiczka.
Gorący sos wlewamy do słoiczków, pasteryzujemy 20 min.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.
Fajny! Lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Dziękuję :) Wdepnę z przyjemnością :)
UsuńWitaj. Dołącz do naszej kulinarnej społeczności
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :)
UsuńA gdzie marchewka?
OdpowiedzUsuńUps! Rzeczywiście zapomniałam o niej w przepisie :P Dziękuję i już poprawiam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto poświęcić trochę czasu by zrobić ten sos! Pyszny!
OdpowiedzUsuńCieszę się Dorciu, że smakował :)
Usuń