piątek, 1 sierpnia 2014

Sos cygański z marchewką [do słoików]

Sos cygański może być podawany z mięsem lub wykorzystywany, jako dodatek (np. do wędlin), czy zamiast ketchupu

Składniki: [ok. 7 słoików 300g]
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 3-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • szczypta estragonu
  • szczypta cząbru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu


Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę [w tym roku miałam pomidory z bardzo miękką skórką, więc nie obierałam.

Dodać pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę, sprasowany czosnek i przyprawy.

Gotować ok. 60 min. 

[jeżeli będzie zbyt rzadkie, wydłużyć czas gotowania]

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, można zmiksować by otrzymać gładki sos, który można wykorzystać do pizzy, wędlin, mięs lub jako baza do innych sosów. 

Moje sosy pozostawiam niezmiksowane - są świetne, jako sosy do makaronu, czy ziemniaków zimą.  Jeśli natomiast potrzebuję sos do pizzy, blenduję go po otworzeniu słoiczka.

Gorący sos wlewamy do słoiczków, pasteryzujemy 20 min.

Smacznego!



PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.

8 komentarzy:

  1. Fajny! Lubię takie smaki :-)


    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie marchewka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ups! Rzeczywiście zapomniałam o niej w przepisie :P Dziękuję i już poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu by zrobić ten sos! Pyszny!

    OdpowiedzUsuń