To danie po raz pierwszy zawitało w naszym domu kilka lat temu w naszą rocznicę ślubu.
Smakuje wybornie, więc od czasu do czasu je powtarzamy :)
Składniki:
- kotlety schabowe
- 1/2 paczki kolorowego pieprzu
- szczypta soli
- 3 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka moreli
- 100g śmietanki 30%
Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu dodając łyżeczkę cukru.
Pieprz utłuc na drobne kawałki.
[jeśli paczuszka jest z grubszego papieru, powlekanego od wewnątrz folią aluminiową, można rozdrobnić tłuczkiem przez opakowanie; jeśli kupimy pieprz w cienkim papierze, rozdrobnić zawijając pieprz w ściereczkę kuchenną]
Kotlety rozbić i opanierować w pieprzu, lekko oprószyć solą.
[panieruję z jednej strony i układam kotlety jeden na drugim - opanierowana strona na 'czystej']
Kotlety lekko podsmażyć na patelni z cebulą, następnie dodać sok z moreli - dusić, aż kotlety będą miękkie i sos się zredukuje (wyparuje nadmiar wody i nieco zgęstnieje)
Dodać morele i śmietankę - wymieszać i zagotować.
Podawać z podsmażonymi kopytkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz