niedziela, 31 sierpnia 2014

Schab w pieprzu z morelami

To danie po raz pierwszy zawitało w naszym domu kilka lat temu w naszą rocznicę ślubu.

Smakuje wybornie, więc od czasu do czasu je powtarzamy :)

Składniki:
  • kotlety schabowe
  • 1/2 paczki kolorowego pieprzu
  • szczypta soli
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka moreli
  • 100g śmietanki 30%


Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu dodając łyżeczkę cukru.

Pieprz utłuc na drobne kawałki.
[jeśli paczuszka jest z grubszego papieru, powlekanego od wewnątrz folią aluminiową, można rozdrobnić tłuczkiem przez opakowanie; jeśli kupimy pieprz w cienkim papierze, rozdrobnić zawijając pieprz w ściereczkę kuchenną]


Kotlety rozbić i opanierować w pieprzu, lekko oprószyć solą.
[panieruję z jednej strony i układam kotlety jeden na drugim - opanierowana strona na 'czystej']

Kotlety lekko podsmażyć na patelni z cebulą, następnie dodać sok z moreli - dusić, aż kotlety będą miękkie i sos się zredukuje (wyparuje nadmiar wody i nieco zgęstnieje)

Dodać morele i śmietankę - wymieszać i zagotować.

Podawać z podsmażonymi kopytkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz