Kolejne przetwory na zimę zrobione!
Tym razem smak letnich pomidorów zamknięty w słoikach - będą doskonałą bazą do sosów, zup i dodatkiem do dań.
Składniki:
- 3,5 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
2,5 kg pomidorów pokroić w drobną kostkę i włożyć do słoików
[jeśli mają twardą skórę, sparzyć i obrać]
1 kg pomidorów zmiksować z cebulą, czosnkiem i przyprawami [nie doprawiam mocno sosu pomidorowego, by po otworzeniu słoika mieć pole manewru :)] - zagotować i zalać pomidory w słoikach.
Szczelnie zakręcić i zapasteryzować (45 min. od momentu zagotowania).
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie. Po upływie czasu pasteryzacji, wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz