poniedziałek, 1 września 2014

Pomidory w słoikach

Kolejne przetwory na zimę zrobione! 
Tym razem smak letnich pomidorów zamknięty w słoikach - będą doskonałą bazą do sosów, zup i dodatkiem do dań.

Składniki:
  • 3,5 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru



2,5 kg pomidorów pokroić w drobną kostkę i włożyć do słoików
[jeśli mają twardą skórę, sparzyć i obrać]

1 kg pomidorów zmiksować z cebulą, czosnkiem i przyprawami [nie doprawiam mocno sosu pomidorowego, by po otworzeniu słoika mieć pole manewru :)] - zagotować i zalać pomidory w słoikach.

Szczelnie zakręcić i zapasteryzować (45 min. od momentu zagotowania).

Smacznego!



PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie. Po upływie czasu pasteryzacji, wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz