niedziela, 21 września 2014

Polędwiczki z kurcząt z gruszką

To fantastyczne danie godne jest niedzielnego obiadu! 

Aromatyczny smak pieprzu połączony ze słodyczą gruszek - dla mnie BOMBA!

Składniki:
  • 2 cebule
  • 3/4 łyżki miodu
  • 3 duże gruszki
  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100g śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy chrzanowej (można zastąpić musztardą kremską lub jerozolimską)




Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na rozgrzanym oleju z dodatkiem miodu - wyciągnąć z patelni.

Polędwiczki oprószyć sporą ilością kolorowego i czarnego pieprzu oraz solą - wetrzeć przyprawy w mięso, następnie usmażyć na złoto na tłuszczu po cebuli. Wyciągnąć z patelni.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne - pokroić na dość duże kawałki; chwilkę podsmażyć na tłuszczu po kurczaku.

Cebulę, polędwiczki i śmietankę wymieszaną z musztardą dodać do gruszek - zagotować.

Podawać z podsmażonymi kopytkami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz