Składniki:
ciasto:
- 30g smalcu
- 45g masła
- szczypta soli
- 140g mąki
- 15g drożdży
- 45g mleka skondensowanego
masa:
- 200g marchewki
- 5 jajek
- 75g cukru
- 200g śmietanki 30%
- 100g suszonego mango
Ciasto:
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tart. Obciążyć kuleczkami do pieczenia lub grochem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5 min.
Masa:
Marchewkę zmielić na gładką masę, dodać żółtka, cukier, śmietankę - wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą marchewkową.
Na spodzie ułożyć mango, zalać masą.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C - 40 min., grzanie dolne.
Smacznego!
Rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tart. Obciążyć kuleczkami do pieczenia lub grochem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5 min.
Masa:
Marchewkę zmielić na gładką masę, dodać żółtka, cukier, śmietankę - wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą marchewkową.
Na spodzie ułożyć mango, zalać masą.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C - 40 min., grzanie dolne.
Smacznego!
jakie smakowite ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo suszone mango, aż mnie woła o spróbowanie. O mamuniu, jadłabym :)
OdpowiedzUsuńOj tak - suszone mango jest pyszne!
UsuńIntrygujące :)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś suszone mango - zjadłam samo, bo takie było dobre :)