niedziela, 28 września 2014

Ciasto marchewkowe z suszonym mango


Składniki:
ciasto:


  • 30g smalcu
  • 45g masła
  • szczypta soli
  • 140g mąki
  • 15g drożdży
  • 45g mleka skondensowanego
masa:
  • 200g marchewki
  • 5 jajek
  • 75g cukru
  • 200g śmietanki 30%
  • 100g suszonego mango




Ciasto:

Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

Rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tart. Obciążyć kuleczkami do pieczenia lub grochem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5 min.


Masa:

Marchewkę zmielić na gładką masę, dodać żółtka, cukier, śmietankę - wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą marchewkową.


Na spodzie ułożyć mango, zalać masą.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C - 40 min., grzanie dolne.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. To suszone mango, aż mnie woła o spróbowanie. O mamuniu, jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące :)
    Miałam kiedyś suszone mango - zjadłam samo, bo takie było dobre :)

    OdpowiedzUsuń