Odkąd zaserwowałam w domu wątróbkę z owocami, domownicy nie chcą słyszeć o innej wariacji tego dania :)
Dziś wątróbka z jabłkiem, gruszką, rodzynkami i cynamonem.
Składniki:
- 700g wątróbki drobiowej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 soli
- 2 cebule
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
Wątróbkę oczyścić z błon, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką - wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
Jabłko i gruszkę obrać, usunąć ogryzek i pestki - pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na oleju dodając łyżeczkę miodu, następnie dodać jabłko, gruszkę, cynamon i rodzynki - chwilę razem poddusić.
Wątróbkę usmażyć osobno, pod koniec doprawić solą, dodać przygotowane wcześniej składniki - wymieszać i chwilkę razem poddusić.
Podawać na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, gdyż taka wątróbka smakuje najlepiej.
Zaserwowałam wątróbkę to danie ze śwież
Smacznego!
wątróbka i jabłko, idealne połączenie
OdpowiedzUsuń