czwartek, 25 września 2014

Francuski 'kulebiak'

Dzisiaj zapraszam za zapiekankę w cieście francuskim, która swoim kształtem przypomina kulebiak

chrupiące ciasto, soczyste wnętrze ... jeśli lubicie takie połączenia, warto wypróbować :)

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 50g ryżu
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 50g dobrej jakości cienkich parówek
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 120g pomidora
  • 50g startego żółtek sera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
sos beszamelowy:
  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 250g mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu






Farsz:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odsączeniu wymieszać z odsączoną kukurydzą.

Cebule pokroić w kostkę, dodać sos sojowy - zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Dodać pokrojone parówki - zarumienić.

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora - chwilę razem poddusić, następnie dodać do ryżu.

Dodać ser, wymieszać i przyprawić.

Sos:

Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę.

Dodać mleko i przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 7min. mieszając.

Dodać sos do farszu, wymieszać.


Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt, ułożyć na nim farsz, zawinąć sklejając wszystkie boki.

Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C [grzanie dolne] przez 30 min., następnie zmienić na grzanie góra-dół i piec kolejne 15 min.

Podawać na gorąco.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Super, na pewno warte wypróbowania :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń