Składniki:
naleśniki: (8 sztuk)
- 100g białego ryżu
- 100g brązowego ryżu
- 150g mąki
- 1 jajko
- 20g oliwy
- 220g wody
- 220g mleka
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 50g ryżu
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 50g dobrej jakości cienkich parówek
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 100g pomidora
- 50g startego żółtek sera
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Naleśniki:
Ryż drobno zmielić na mączkę. Dodać pozostałe składniki - wymieszać na gładkie ciasto.
Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub smarując patelnię skórą od słoniny).
Farsz:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odsączeniu wymieszać z odsączoną kukurydzą.
Cebule pokroić w kostkę, dodać sos sojowy - zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać pokrojone parówki - zarumienić.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora - chwilę razem poddusić, następnie dodać do ryżu.
Dodać ser, wymieszać i przyprawić.
Naleśniki:
Na każdy naleśnik nałożyć ok. 4 łyżek farszu - zawinąć.
Podsmażyć na rozgrzanej margarynie z obu stron na złoto.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Nigdy takich nie robiłam, ale bardzo mnie zaintrygowały! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wart uwagi ,pierwszy raz spotkałam się z naleśnikami ryżowymi .Jestem przekonana ze są bardzo smaczne ,wyglądają wspaniale .
OdpowiedzUsuńPyszne, zwłaszcza jak są odsmażone na chrupko :)
Usuń