środa, 24 września 2014

Naleśniki ryżowe

Składniki:
naleśniki: (8 sztuk)
  • 100g białego ryżu
  • 100g brązowego ryżu
  • 150g mąki
  • 1 jajko
  • 20g oliwy
  • 220g wody
  • 220g mleka
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 50g ryżu
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 50g dobrej jakości cienkich parówek
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 100g pomidora
  • 50g startego żółtek sera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli





Naleśniki:

Ryż drobno zmielić na mączkę. Dodać pozostałe składniki - wymieszać na gładkie ciasto.

Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub smarując patelnię skórą od słoniny).


Farsz:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odsączeniu wymieszać z odsączoną kukurydzą.

Cebule pokroić w kostkę, dodać sos sojowy - zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Dodać pokrojone parówki - zarumienić.

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora - chwilę razem poddusić, następnie dodać do ryżu.

Dodać ser, wymieszać i przyprawić.

Naleśniki:

Na każdy naleśnik nałożyć ok. 4 łyżek farszu - zawinąć.

Podsmażyć na rozgrzanej margarynie z obu stron na złoto.

Podawać na ciepło.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Nigdy takich nie robiłam, ale bardzo mnie zaintrygowały! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wart uwagi ,pierwszy raz spotkałam się z naleśnikami ryżowymi .Jestem przekonana ze są bardzo smaczne ,wyglądają wspaniale .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, zwłaszcza jak są odsmażone na chrupko :)

      Usuń