środa, 10 września 2014

Leczo z cukinii i dyni

Smaków późnego lata ciąg dalszy - dzisiaj leczo z cukinii i dyni :)

Składniki:
  • 750g dyni
  • 750g cukinii
  • 300g pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 100g śmietanki 30%


Dynię, cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę. Cebule w półtalarki.

Warzywa (każe osobno) chwilę podsmażyć na patelni.

Kurczaka również zarumienić na patelni.

Wymieszać wszystkie podsmażone składniki np. w woku, dodać przyprawy - dusić ok. 15 - 20 min. (warzywa nie powinny się rozgotować)

Zaprawić śmietanką, podawać na gorąco, jako danie jednogarnkowe lub z makaronem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. idealny czas na leczo! co prawda za dynią nie przepadam, ale pozostałe składniki są ok. będę musiała wygospodarować trochę czasu w weekend i zrobić zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń