Smaków późnego lata ciąg dalszy - dzisiaj leczo z cukinii i dyni :)
Składniki:
- 750g dyni
- 750g cukinii
- 300g pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 500g polędwiczek z kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka Vegety
- 100g śmietanki 30%
Dynię, cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę. Cebule w półtalarki.
Warzywa (każe osobno) chwilę podsmażyć na patelni.
Kurczaka również zarumienić na patelni.
Wymieszać wszystkie podsmażone składniki np. w woku, dodać przyprawy - dusić ok. 15 - 20 min. (warzywa nie powinny się rozgotować)
Zaprawić śmietanką, podawać na gorąco, jako danie jednogarnkowe lub z makaronem.
Smacznego!
idealny czas na leczo! co prawda za dynią nie przepadam, ale pozostałe składniki są ok. będę musiała wygospodarować trochę czasu w weekend i zrobić zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńDynię można wyrzucić i też będzie smaczne :)
Usuń