środa, 3 września 2014

Ogórki korniszone w słupkach (na zimę)

Zalewę do tych ogóreczków korniszonych robię według przepisu mojej Babuni  :)

Pokrojenie ogórków w słupki sprawi, że większa ilość wejdzie do słoika, gdy mamy do czynienia z dużymi okazami :)



Składniki: [na 6 litrowych słoików]
  • twarde ogórki gruntowe
do każdego słoika:
  • 2 słupki marchewki 
  • 1 - 2 gałązki kopru z kwiatosanami (baldachami)
  • ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 -3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki gorczycy 
zalewa:

  • 3 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli



Ogórki wyszorować, wymoczyć i pokroić w słupki. Ułożyć ciasno w słoikach.

Do każdego słoika włożyć marchewkę, koper, pokrojony czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.

Zagotować wszystkie składniki zalewy, gorącą zalać słoiki, zakręcić.

Pasteryzować 5 min. od zagotowania wody. 

Po upływie w/w czasu wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem - pozostawić do ostudzenia.

Smacznego!



PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz