wtorek, 2 września 2014

Placuszki z dyni

Pyszne i aksamitne w smaku placuszki z dyni - po prostu rozpływają się w ustach!

Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • 1000g dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 szalotka
  • 150g mąki
  • 100g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia


Dynię, cebulę i szalotkę zmiksować w malakserze lub zetrzeć na drobnej tarce.

Dodać mąkę, mascarpone, jajka, sól i pieprz - wymieszać.

Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju (smażymy, jak placki ziemniaczane)


UWAGA! Ciasto na placuszki ma dość luźną konsystencję, dzięki temu są bardzo delikatne w smaku. 

Trzeba mieć nieco wprawy w smażeniu, ale naprawdę warto spróbować. :)

Ciasto wlewamy na patelnię za pomocą chochelki (ok. pół chochelki na każdy placuszek).

Na drugą stronę przewracamy, gdy brzegi są wyraźnie zarumienione - dzięki temu można bezproblemowo obrócić.

Smacznego!




5 komentarzy: