Pyszne i aksamitne w smaku placuszki z dyni - po prostu rozpływają się w ustach!
Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 1000g dyni
- 1 mała cebula
- 1 szalotka
- 150g mąki
- 100g serka mascarpone
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Dynię, cebulę i szalotkę zmiksować w malakserze lub zetrzeć na drobnej tarce.
Dodać mąkę, mascarpone, jajka, sól i pieprz - wymieszać.
Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju (smażymy, jak placki ziemniaczane)
UWAGA! Ciasto na placuszki ma dość luźną konsystencję, dzięki temu są bardzo delikatne w smaku.
Trzeba mieć nieco wprawy w smażeniu, ale naprawdę warto spróbować. :)
Ciasto wlewamy na patelnię za pomocą chochelki (ok. pół chochelki na każdy placuszek).
Na drugą stronę przewracamy, gdy brzegi są wyraźnie zarumienione - dzięki temu można bezproblemowo obrócić.
Smacznego!
dyniowe placuszki- cudeńko! ;)
OdpowiedzUsuńPychotki :)
Usuńbardzo lubię wszystkie dania z dynią:)
OdpowiedzUsuńJa również!
UsuńSuper 😎
OdpowiedzUsuń