Dziś drobiowe kieszonki z gruszką i serem Manchego
podane z pieczonymi ziemniaczkami :)
Składniki:
Ziemniaki:
- ziemniaki (u mnie dwa b. duże)
- olej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Knorr
- 1 łyżeczka pieprzu
Kieszonki:
- 400g filetów z ud kurczaka
- 1 gruszka
- 3/4 łyżeczki przyprawy Knorr
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100g sera Manchego
- olej do smażenia
Ziemniaki:
Ziemniaki obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
Ok. 20-30g oleju wymieszać z przyprawami, dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać.
Podsmażyć na patelni (na rumianu), przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, zapiekać ok. 10 min. (w tym czasie przygotować kieszonki)
Filety oprószyć przyprawami, włożyć na chwilkę na rozgrzany olej - ściąć z obu stron.
Wyciągnąć z patelni.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
Na każdym filecie ułożyć gruszkę, zawinąć i spiąć wykałaczką.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się ziemniaczki.
Zwiększyć temperaturę do 210C+ termoobieg - zapiekać ok. 20 min. [sprawdzić patyczkiem - ziemniaki i mięso powinny być dość miękkie; w razie potrzeby wydłużyć czas]
Następnie posypać startym serem Machego, zapiekać kolejne 10 min.
Podawać na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz