poniedziałek, 29 września 2014

Drobiowe kieszonki z gruszką i serem Manchego

Dziś drobiowe kieszonki z gruszką i serem Manchego

podane z pieczonymi ziemniaczkami :)

Składniki:
Ziemniaki:
  • ziemniaki (u mnie dwa b. duże)
  • olej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Knorr
  • 1 łyżeczka pieprzu
Kieszonki:
  • 400g filetów z ud kurczaka
  • 1 gruszka
  • 3/4 łyżeczki przyprawy Knorr
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100g sera Manchego
  • olej do smażenia


Ziemniaki:

Ziemniaki obrać, pokroić na  średniej wielkości kawałki.

Ok. 20-30g oleju wymieszać z przyprawami, dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać.

Podsmażyć na patelni (na rumianu), przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z olejem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, zapiekać ok. 10 min. (w tym czasie przygotować kieszonki)

Filety oprószyć przyprawami, włożyć na  chwilkę na rozgrzany olej - ściąć z obu stron.

Wyciągnąć z patelni.

Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.

Na każdym filecie ułożyć gruszkę, zawinąć i spiąć wykałaczką.

Włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się ziemniaczki.

Zwiększyć temperaturę do 210C+ termoobieg - zapiekać ok. 20 min. [sprawdzić patyczkiem - ziemniaki i mięso powinny być dość miękkie; w razie potrzeby wydłużyć czas]

Następnie posypać startym serem Machego, zapiekać kolejne 10 min.

Podawać na gorąco!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz