Sera pleśniowego nie jadam... a raczej nie jadałam do tej pory :)
Dzisiejsze placuszki przekonały mnie do smaku gorgonzoli - z przyjemnością wkomponuję ją w inne dania :)
Składniki:
- 500g dyni
- 250g cukini
- 1 czerwona cebula
- 200g gorgonzoli
- 150g płatków owsianych
- 40g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 jajka
- olej do smażenia
Dynię, cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
[jeżeli dynia jest wodnista, odcisnąć nadmiar wody]
Gorgonzolę rozdrobnić, dodać do warzyw wraz z płatkami, mąką, przyprawami i żółtkami - dokładnie wymieszać.
Białka ubić dodając szczyptę soli - dodać do wcześniej przygotowanych składników - delikatnie wymieszać.
Usmażyć z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
bardzo fajny przepis na placuszki z wykorzystaniem dyni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńhmmm, zjadłabym z przyjemnością takie placuszki
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń