wtorek, 9 września 2014

Placuszki dyniowo - cukiniowe z gorgonzolą

Sera pleśniowego nie jadam... a raczej nie jadałam do tej pory :) 
Dzisiejsze placuszki przekonały mnie do smaku gorgonzoli - z przyjemnością wkomponuję ją w inne dania :)


Składniki:
  • 500g dyni
  • 250g cukini
  • 1 czerwona cebula
  • 200g gorgonzoli
  • 150g płatków owsianych
  • 40g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 jajka
  • olej do smażenia



    Dynię, cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 
    [jeżeli dynia jest wodnista, odcisnąć nadmiar wody]

    Gorgonzolę rozdrobnić, dodać do warzyw wraz z płatkami, mąką, przyprawami i żółtkami - dokładnie wymieszać.

    Białka ubić dodając szczyptę soli - dodać do wcześniej przygotowanych składników - delikatnie wymieszać.

    Usmażyć z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju.


    Smacznego!




    4 komentarze: