wtorek, 30 września 2014

Tarta z gruszką, jabłkiem i żurawiną

Tarta na krucho - drożdżowym spodzie z nadzieniem gruszkowo-jabłkowo-żurawinowym spowitym w karmelu :)



Składniki:
ciasto:
  • 50g smalcu
  • 50g masła
  • 190g mąki
  • szczypta soli
  • 20g drożdży
  • 60g jogurtu owocowego
  • niepełna łyżka cukru
nadzienie:
  • 100g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g gruszek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 350g jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 150g żurawiny
  • 75g cukru trzcinowego [jeżeli mamy bardzo słodkie jabłka i gruszki, można zmniejszyć ilość cukru ]
+ mleko




Ciasto:



Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tart - podpiec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.


1/3 ciasta rozwałkować i pokroić w paski.



Nadzienie:


Masło roztopić, dodać mąkę - dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.


Dodać cukier trzcinowy - smażyć kilka minut.


Dodać pokrojone w kostkę gruszki i jabłka oraz żurawinę - dokładnie wymieszać i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. 


Masę wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane paski ciasta - posmarować mlekiem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz