Oszukana tarta z gruszkami i truskawkami to efekt wczorajszych nocnych szaleństw w kuchni :)
Oszukana, gdyż spód nie jest kruchy, lecz podobny do strudla.
ciasto:
- 180g mąki
- 1 jako
- 35g oleju
- 60g letniej wody
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- szczypta soli
nadzienie:
- 100g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500g gruszek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, u mnie tym razem mrożone)
- 250g truskawek mrożonych
- 50g cukru trzcinowego
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Kawałek ciasta odłożyć na dekoracje, resztę rozwałkować na cienki placek i wyłożyć przygotowaną formę do tart. (wykładam formę papierem do pieczenia)
Nadzienie:
Masło roztopić, dodać mąkę - dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.
Dodać cukier trzcinowy - smażyć kilka minut.
Dodać pokrojone w kostkę gruszki i truskawki - dokładnie wymieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru wody (powinna się robić galaretka).
Masę wyłożyć na spód, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane dekoracje z ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 min. grzanie - dół, następnie przestawić piekarnik na grzanie góra-dól i piec kolejne 10 min. [do czasu zarumienienia]
Smacznego!
Masło roztopić, dodać mąkę - dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.
Dodać cukier trzcinowy - smażyć kilka minut.
Dodać pokrojone w kostkę gruszki i truskawki - dokładnie wymieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru wody (powinna się robić galaretka).
Masę wyłożyć na spód, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane dekoracje z ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 min. grzanie - dół, następnie przestawić piekarnik na grzanie góra-dól i piec kolejne 10 min. [do czasu zarumienienia]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz