środa, 1 października 2014

'Tarta' z gruszkami i truskawkami

Oszukana tarta z gruszkami i truskawkami to efekt wczorajszych nocnych szaleństw w kuchni :)

Oszukana, gdyż spód nie jest kruchy, lecz podobny do strudla. 

Dla mnie połączenie cienkiego, delikatnego ciasta i soczystego nadzienia wręcz idealne :)




Składniki:
ciasto:
  • 180g mąki
  • 1 jako
  • 35g oleju
  • 60g letniej wody
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
nadzienie:

  • 100g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g gruszek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, u mnie tym razem mrożone)
  • 250g truskawek mrożonych
  • 50g cukru trzcinowego


Ciasto:

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.

Kawałek ciasta odłożyć na dekoracje, resztę rozwałkować na cienki placek i wyłożyć przygotowaną formę do tart. (wykładam formę papierem do pieczenia)


Nadzienie:

Masło roztopić, dodać mąkę - dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.


Dodać cukier trzcinowy - smażyć kilka minut.


Dodać pokrojone w kostkę gruszki i truskawki - dokładnie wymieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru wody (powinna się robić  galaretka). 


Masę wyłożyć na spód, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane dekoracje z ciasta.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 min. grzanie - dół, następnie przestawić piekarnik na grzanie góra-dól i piec kolejne 10 min. [do czasu zarumienienia]





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz