piątek, 3 października 2014

Zupa dyniowa z czerwoną fasolką z puszki

Rozgrzewająca, pyszna i pożywna zupa dyniowo - fasolkowa zagościła dziś na moim stole :)

Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g ziemniaków
  • 20g oliwy
  • 350g dyni
  • woda
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cm2 świeżego imbiru
  • 3/4 łyżki Maggie
  • 30g śmietanki 30%
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • natka pietruszki


Pół czerwonej cebuli, czosnek i ziemniaki pokroić w drobną kostkę i poddusić na oliwie - 3min.

Dodać pokrojoną dynię - poddusić 3 min.

Zalać wodą (ok. 1,5 l), dodać bulion, Vegetę i pieprz - gotować 20 min. w temperaturze 90C. Pod koniec gotowania dodać pokrojony imbir.

Drugą połowę cebuli pokroić w półtalarki i poddusić na oliwie dodając 1 łyżeczkę cukru.

Zblendować zupę, dodać śmietankę, maggie, odsączoną fasolkę - zagotować.

Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz: