Rozgrzewająca, pyszna i pożywna zupa dyniowo - fasolkowa zagościła dziś na moim stole :)
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150g ziemniaków
- 20g oliwy
- 350g dyni
- woda
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cm2 świeżego imbiru
- 3/4 łyżki Maggie
- 30g śmietanki 30%
- 1 puszka czerwonej fasoli
- natka pietruszki
Pół czerwonej cebuli, czosnek i ziemniaki pokroić w drobną kostkę i poddusić na oliwie - 3min.
Dodać pokrojoną dynię - poddusić 3 min.
Zalać wodą (ok. 1,5 l), dodać bulion, Vegetę i pieprz - gotować 20 min. w temperaturze 90C. Pod koniec gotowania dodać pokrojony imbir.
Drugą połowę cebuli pokroić w półtalarki i poddusić na oliwie dodając 1 łyżeczkę cukru.
Zblendować zupę, dodać śmietankę, maggie, odsączoną fasolkę - zagotować.
Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
ładne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń