Puszyste warkocze nadziane żółtym serem i pomidorami
Składniki:
- 300g zsiadłego mleka
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy
- pomidor
- ser żółty
Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Dodajemy zaczyn do pozostałych składników (oprócz pomidorów) i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Dzielimy na 8 / 9 części, każdą dzielimy na 3 części i formujemy ruloniki. W dwa ruloniki zawijamy podłużny kawałek sera, w trzeci pomidora. Z ruloników zaplatamy warkocz. Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz