Soczysta pierś z kurczaka w pysznym sosie z granatów
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- czarny pieprz
- kolorowy pieprz
- sól
- 2 małe cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 granatu
- 1,5 łyżeczki musztardy dijon (gładka)
- 200g śmietanki 30%
Piersi z kurczaka naciąć z jednej strony w kratę, oprószyć z obu stron sporą ilością świeżo zmielonego czarnego i kolorowego pieprzu oraz szczyptą soli.
Zarumienić z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie chwilę podsmażyć.
Cebulkę obrać i pokroić w ósemki, wrzucić na patelnię wraz z łyżeczką cukru - zarumienić.
Z połowy granatu wyłuskać ziarenka, zmiksować z musztardą, dodać śmietankę - wymieszać i wlać na patelnię.
UWAGA! Granaty obieramy w lateksowych rękawiczkach, gdyż sok barwi ręce...zwłaszcza wokół paznokci.
UWAGA! Granaty obieramy w lateksowych rękawiczkach, gdyż sok barwi ręce...zwłaszcza wokół paznokci.
Wyłuskać ziarenka z granatu - dodać do sosu, zagotować.
Podawać np. z pikantnymi pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Pyszne..polecam!!
OdpowiedzUsuń