sobota, 18 października 2014

Pierś kurczaka z granatem

Soczysta pierś z kurczaka w pysznym sosie z granatów 

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • czarny pieprz
  • kolorowy pieprz
  • sól
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 granatu
  • 1,5 łyżeczki musztardy dijon (gładka)
  • 200g śmietanki 30%



Piersi z kurczaka naciąć z jednej strony w kratę, oprószyć z obu stron sporą ilością świeżo zmielonego czarnego i kolorowego pieprzu oraz szczyptą soli.

Zarumienić z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie chwilę podsmażyć.

Cebulkę obrać i pokroić w ósemki, wrzucić na patelnię wraz z łyżeczką cukru - zarumienić.

Z połowy granatu wyłuskać ziarenka, zmiksować z musztardą, dodać śmietankę - wymieszać i wlać na patelnię.

UWAGA! Granaty obieramy w lateksowych rękawiczkach, gdyż sok barwi ręce...zwłaszcza wokół paznokci.

Wyłuskać ziarenka z granatu - dodać do sosu, zagotować.


Smacznego!


1 komentarz: