Do wieczornej kawusi rogaliki z dżemem z dyni i suszonymi owocami (morele, śliwki, figi i gruszki)
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 80g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 280g mąki
- szczypta soli
- 75g margaryny
- 75g smalcu
+
- słoiczek dżemu z dyni
- 200g pokrojonej mieszanki suszonych owoców (morele, śliwki, figi i gruszki)
- mleko
- cukier trzcinowy
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać z mlekiem skondensowanym i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć 1,5 - 2 łyżeczki dżemu z dyni oraz po kilka kawałków suszonych owoców, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rogaliki mlekiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć 1,5 - 2 łyżeczki dżemu z dyni oraz po kilka kawałków suszonych owoców, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rogaliki mlekiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Mmm, takie pachnące :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) Ciężko się im oprzeć :)
Usuń