niedziela, 5 października 2014

Rogaliki z dżemem dyniowym i suszonymi owocami

Do wieczornej kawusi rogaliki z dżemem z dyni i suszonymi owocami (morele, śliwki, figi i gruszki)


Składniki:
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 80g mleka skondensowanego niesłodzonego  
  • 280g mąki
  • szczypta soli
  • 75g margaryny
  • 75g smalcu
+
  • słoiczek dżemu z dyni
  • 200g pokrojonej mieszanki suszonych owoców (morele, śliwki, figi i gruszki)
  • mleko
  • cukier trzcinowy




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać z mlekiem skondensowanym i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]


Na każdym ułożyć 1,5 - 2 łyżeczki dżemu z dyni oraz po kilka kawałków suszonych owoców, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Posmarować rogaliki mlekiem, posypać cukrem trzcinowym.

Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

2 komentarze: