środa, 29 października 2014

Duo cannelloni

Przepyszne cannelloni w podwójnej odsłonie:

- z fetą i szpinakiem

- z mięsem i pomidorami


Składniki: [18 sztuk, dla 4 osób]

  • 18 sztuk rurek cannelloni
1.
  • 1 cebula 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 250g świeżego szpinaku 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 200g fety
2.

  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 250g mięsa mielonego wołowego 
  • 1 puszka (400g) pomidorów krojonych, bez skóry 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs z kolendrą i gorczycą Knorr
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka sosu Worcester

sos:
  • 35g masła
  • 35g mąki
  • 500g mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu


+ ser żółty


1.
Cebulę posiekać i zarumienić dodając cukier.




Szpinak umyć i posiekać, dodać do cebuli wraz z drobno posiekanym czosnkiem– dusić do czasu odparowania nadmiaru wody. 

Dodać przyprawy i pokrojoną fetę – wymieszać i razem poddusić do połączenia składników. 

Nadziać połowę rurek farszem.




2.
Cebulę posiekać i zarumienić. Dodać startą marchewkę, mięso mielone, pomidory i przyprawy – dusić do czasu odparowania nadmiaru wody.

Nadziać pozostałe rurki farszem.




Ułożyć rurki naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.




Sos:




Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie porobiły się grudki. 

Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i zagotować mieszając (ok. 7 min.)


Zalać cannelloni sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 min.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz