Przepyszne cannelloni w podwójnej odsłonie:
- z fetą i szpinakiem
- z mięsem i pomidorami
Składniki: [18
sztuk, dla 4 osób]
- 18 sztuk rurek cannelloni
1.
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 250g świeżego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 200g fety
2.
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 250g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych, bez skóry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs z kolendrą i gorczycą Knorr
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu Worcester
sos:
- 35g masła
- 35g mąki
- 500g mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
+ ser
żółty
1.
Cebulę
posiekać i zarumienić dodając cukier.
Szpinak
umyć i posiekać, dodać do cebuli wraz z drobno posiekanym
czosnkiem– dusić do czasu odparowania nadmiaru wody.
Dodać
przyprawy i pokrojoną fetę – wymieszać i razem poddusić do
połączenia składników.
Nadziać połowę rurek farszem.
2.
Cebulę
posiekać i zarumienić. Dodać startą marchewkę, mięso mielone,
pomidory i przyprawy – dusić do czasu odparowania nadmiaru wody.
Nadziać
pozostałe rurki farszem.
Ułożyć
rurki naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło
roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie porobiły
się grudki.
Dodać
pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i zagotować mieszając
(ok. 7 min.)
Zalać
cannelloni sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku
nagrzanym do 200C przez 40 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz