piątek, 3 października 2014

Portugalskie babeczki z suszonymi owocami


Składniki:
  • 250g śmietanki 30%
  • 250g mleka
  • 100g cukru
  • 50g mąki
  • 5 żółtek
  • 100g mieszanki suszonych owoców z kokosem
  • ciasto francuskie [przepis znajdziesz tu]




Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm, wyciąć z niego krążki o śr. ok. 10cm.



Włożyć po 1 krążku do foremek (12 dużych foremek do mufinek), do każdego dodać kilka suszonych owoców.


Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.

Dodać olejek rumowy i ugotować budyń ciągle mieszając [18min]

Nagrzać piekarnik do 200C.

Wlać budyń do foremek, nie wypełniając po brzegi. 

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 20min. aż krem się zetnie, a babeczki zarumienią z wierzchu [grzanie góra - dół] + 5 min. [grzanie: dół]



Smacznego!

1 komentarz: