sobota, 14 stycznia 2012

Ciasteczka francuskie z jabłkami w cynamonie

Podzielę się z Wami jeszcze gorącymi ciasteczkami francuskimi - póki jeszcze są, bo znikają w zastraszającym tempie :P Ostatnio ciasto francuskie robiłam jakieś 3 miesiące temu, więc najwyższy czas, by odświeżyć jego smak... :-D






Składniki:
ciasto francuskie: (przepis na ok. 1200g surowego ciasta francuskiego)


  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 200g zimnej wody
  • 150g mąki krupczatki
  • 250g mąki pszennej
  • 75g roztopionego masła
  • 425g miękkiego masła (ja używam własnej roboty - przepis tu)
ciasteczka:
  • jabłka - wydrążone, obrane ze skórki, pokrojone na kawałki
  • cynamon w proszku
  • roztrzepane jajko
  • brązowy cukier


Ciasto:

Wymieszać obie mąki, dodać roztopione masło oraz wodę z rozpuszczoną solą - wyrobić ciasto. Uformować kulę:


Zawinąć w folię i schować do lodówki (na 90-120min.):


(można skrócić czas chłodzenia wstawiając ciasto na 30 min. do zamrażarki :))

W międzyczasie utrzeć masło na gładką masę - przełożyć na folię spożywczą, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 0,5cm - włożyć do lodówki.

Rozwałkować ciasto na cienki placek:



Położyć po środku masło wyjęte z lodówki:


Zawinąć ciasto w kopertę i dokładnie skleić boki:


Rozwałkować ciasto w jednym kierunku:


Zwinąć na 3:


Zawinąć w folię, wsadzić do lodówki na co najmniej 90min. (lub do zamrażarki na 30min.)

Wyciągnąć ciasto z lodówki - rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio [było rozwałkowywane zgodnie z czerwoną strzałką i złożone; teraz rozwałkowujemy zgodnie z niebieską strzałką]


Zawijamy w folię i ponownie chowamy do lodówki (lub zamrażarki)

Powtarzamy naprzemienne wałkowanie 6-7 razy.

Pod koniec 'operacji' na surowym cieście fajnie widać płatki:


(hmm...mam nadzieję, że widzicie na zdjęciu to co ja na żywo :P)

Ciasteczka:

Rozwałkować ciasto na cienki placek i pokroić wzdłuż:


i wszerz. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną brązowego cukru, następnie ułożyć po kawałku jabłka posypanego cynamonem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez ok. 20min

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz