Podzielę się z Wami jeszcze gorącymi ciasteczkami francuskimi - póki jeszcze są, bo znikają w zastraszającym tempie :P Ostatnio ciasto francuskie robiłam jakieś 3 miesiące temu, więc najwyższy czas, by odświeżyć jego smak... :-D
Składniki:
ciasto francuskie: (przepis na ok. 1200g surowego ciasta francuskiego)
Składniki:
ciasto francuskie: (przepis na ok. 1200g surowego ciasta francuskiego)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 200g zimnej wody
- 150g mąki krupczatki
- 250g mąki pszennej
- 75g roztopionego masła
- 425g miękkiego masła (ja używam własnej roboty - przepis tu)
ciasteczka:
- jabłka - wydrążone, obrane ze skórki, pokrojone na kawałki
- cynamon w proszku
- roztrzepane jajko
- brązowy cukier
Ciasto:
Wymieszać obie mąki, dodać roztopione masło oraz wodę z rozpuszczoną solą - wyrobić ciasto. Uformować kulę:
Zawinąć w folię i schować do lodówki (na 90-120min.):
(można skrócić czas chłodzenia wstawiając ciasto na 30 min. do zamrażarki :))
W międzyczasie utrzeć masło na gładką masę - przełożyć na folię spożywczą, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 0,5cm - włożyć do lodówki.
Rozwałkować ciasto na cienki placek:
Położyć po środku masło wyjęte z lodówki:
Zawinąć ciasto w kopertę i dokładnie skleić boki:
Rozwałkować ciasto w jednym kierunku:
Zwinąć na 3:
Zawinąć w folię, wsadzić do lodówki na co najmniej 90min. (lub do zamrażarki na 30min.)
Wyciągnąć ciasto z lodówki - rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio [było rozwałkowywane zgodnie z czerwoną strzałką i złożone; teraz rozwałkowujemy zgodnie z niebieską strzałką]
Zawijamy w folię i ponownie chowamy do lodówki (lub zamrażarki)
Powtarzamy naprzemienne wałkowanie 6-7 razy.
Pod koniec 'operacji' na surowym cieście fajnie widać płatki:
(hmm...mam nadzieję, że widzicie na zdjęciu to co ja na żywo :P)
Ciasteczka:
Rozwałkować ciasto na cienki placek i pokroić wzdłuż:
i wszerz. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną brązowego cukru, następnie ułożyć po kawałku jabłka posypanego cynamonem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez ok. 20min
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz